Kas yra kiniška arbata? Kodėl pasaulyje turime tiek daug arbatos mėgėjų, ir kodėl kiniška arbata sulaukia tiek susidomėjimo? Kodėl Jums verta ja susidomėti? Ir kas ją skiria nuo kitų šalių pagamintų arbatų?

Visų pirma, arbata yra apskritai puikus ir sveikatai naudingas gėrimas. Tačiau daugelis „arbata“ šiais laikais vadina visus gėrimus, plikomus karštu vandeniu, tame tarpe džiovintus vaisius ir įvairias žoleles. Čia mes arbata išskirtinai vadinsime tik tai, kas pagaminta nuo arbatmedžio (lot. Camellia sinensis). Šio gėrimo istorija prasidėjo Kinijoje (konkrečiai – dabartinių Junanio ir Sičuanio provincijų teritorijoje), ir vėliau arbatmedis pradėtas kultivuoti kitose šalyse. Tačiau Kinija neabejotinai yra arbatos tėvynė, ir dėl to kinai turi seniausias, įvairiausias ir giliausias arbatos tradicijas. Susipažinę su kiniška arbata, kartu neišvengiamai prisiliesite prie kiniškos kultūros ir neįtikėtinai senos ir įdomios arbatos istorijos. Daugeliui tai tapo nuostabiu pomėgiu ir kokybišku laiko praleidimu, o jei išmoksite ruošti arbatą pagal kinišką tradiciją (kas tikrai nėra sudėtinga) ir turėsite keletą tam reikalingų indelių, tai taps puikia pramoga jūsų šeimai ar draugų ratui. Arbatų gausa neišmatuojama, todėl nuolat galėsite ieškoti naujų įdomių arbatų, susipažindami tiek su klasikinėmis, laiko patikrintomis ir iki šiol žinomomis arbatomis, tiek su naujomis arbatomis, kurias kinai nuolat kuria.

Pradėję domėtis, iškart susidursite su arbatos pavadinimais ir rūšimis, ir jums reikės juose susigaudyti. Viską, ką kinai gamina iš arbatmedžio, mes galime grubiai (pagal lapelio apdorojimo stiprumą) suskirstyti į penkias arba šešias rūšis:

1.     Baltoji – pati lengviausia, mažiausiai apdorota arbata;

2.     Žalioji – viena iš geriausiai pažįstamų, nestipriai apdorota, nefermentuota arbata;

3.     Geltonoji – dažnai nebeminima, nes įsigyti tikros geltonosios dabar gana sudėtinga, ir tai, ką dažniausiai matau prekyboje, sunku būtų pavadinti geltonąja. Anksčiau vadinta imperatoriškąja, rūšis, panaši į žaliąją, tačiau sodresnio ir gilesnio skonio, specifinės gamybos technologijos.

4.     Ulongas – vidutinės fermentacijos arbata, tarpinė tarp žaliosios ir juodosios, pasižyminti stipresniais ir, kaip daugelis apibūdintų, įdomesniais aromatais. Ulongus būtų galima skirstyti į šviesesnius (artimus žaliąjai arbatai) ir tamsesnius (artimesnius juodajai). Ulongas paprastai bus brangesnė arbatos rūšis nei žalioji ar juodoji. Jo gamyba reikalauja aukštos kokybės lapelių ir sudėtingos gamybos technologijos bei sunkaus darbo.

5.     Juodoji – turbūt geriausiai pažįstama, tačiau dažniausiai juodąją pažįstame gamintą Indijoje arba Šri Lankoje. Kiniška juodoji, dėl krūmelio veislės ir kruopščios gamybos, yra švelnesnė ir subtilesnio aromato, turinti mažiau kartumo.

6.     Pueras – Junanyje gaminama arbata, iki visai neseniai – išskirtinai Kinijos gamybos produktas. Pueras per pastarąjį dešimtmetį neįtikėtinai išpopuliarėjo, ir, dėl to, kad jį galima brandinti, sudomino žmones, mėgstančius kolekcionuoti. Puerą galėtume išskirti į du porūšius – žaliąjį, istoriškai senesnį, panašesnį į žaliąją arbatą, ir juodąjį, stipriai fermentuotą ir labai tamsų. Abu porūšius galima brandinti praktiškai neribotą laiką.

Kinai arbatą ruošia šiek tiek kitaip, nei mes esame įpratę. Nors šiais greito tempo laikais jie taip pat arbatą pliko į didelius arbatinukus ar didelius puodelius, tradicinis paruošimas reikalauja šiek tiek daugiau indelių ir laiko, tačiau suteikia puikų atsipalaidavimą ir ritualą (pvz., tai gali būti puiki pauzė tarp darbų arba rytinis nusiteikimas darbui). Arbata plikoma į nedidelį arbatinuką arba gaivanį (indas su dangteliu, leidžiantis patogiai nupilti pritraukusią arbatą nuo arbatžolių), ir išpilstoma į nedidelius puodelius. Arbatžolių dedama sąlyginai daug kaip į tokį mažą indą (paprastai – nuo ketvirtadalio iki pusės arbatinuko/gaivanio tūrio), tačiau nupylimai daromi greitai. Tokiu būdu tas pačias arbatžoles galite plikyti daug kartų, ir nesunkiai reguliuoti arbatos stiprumą.

Taigi pažintis su kiniška arbata gali nepaprastai praturtinti Jūsų gyvenimą – tiek naujų skonių, prisilietimas prie arbatos kultūros, etiketo, o tame tarpe ir prie tiek senovinės, tiek šiuolaikinės Kinijos kultūros, gali tapti puikiu hobiu, skatinančiu sveikiau gyventi, suteikiančiu atsipalaidavimą ir naujų potyrių. Bei, žinoma, atnešti pažinčių su tikrai įdomiais žmonėmis!