Mineralai

Galite rasti daug straipsnių, aprašančių, kiek daug naudingų mineralų yra arbatoje ir kaip tai padės jūsų sveikatai. Arbata tikrai naudinga sveikatai, tačiau kalbant apie mineralus, svarbu suprasti, kad ne visų jų kiekiai arbatoje pakankamai dideli, kad padarytų lemiamą pokytį mūsų racione, ir ne visi gerai išsiskiria iš arbatos lapelio į vandenį – nepamirškime, kad arbatos lapelius juk plikome, o ne valgome patį lapelį (nebent gersite miltelinę japonišką arbatą macha – tuo atveju su vandeniu išgeriate ir lapelio miltelius, tačiau kiekį gaunate labai nedidelį).

Iš viso arbatoje randama virš 20-ties mineralų, kai kurių iš jų kiekis didesnis, tačiau ekstrahavimas į vandenį prastas, kitų kiekis mažesnis, kiti yra lapelyje tik „teoriškai“, nes į karštą vandenį jie išvis beveik neišsiskiria.

Palyginti su kitais augalais, arbatoje yra nemažai fluoro (dėl to kinai teigia, kad arbata labai sveika dantims, plius turi antibakterinių savybių, taigi labai gerai tinka praskalauti burnos ertmę po valgio), nemažai kalio, aliuminio (tačiau į vandenį jis praktiškai neišsiskiria), jodo, seleno, vario, mangano.

Vitaminai

Arbatoje yra vitaminų, iš kurių pagrindinis, ko gero, vitaminas C. Tačiau jo daugiau rasite mažiau apdorotose arbatose – baltojoje ir žaliojoje, ir, be abejo, turite jas plikyti vėsesniu vandeniu, kad vitamino „neužmuštumėte“. Dėl to sakoma, kad žalioji ar baltoji arbata labai puikiai praturtina racioną tiems, kas nemėgsta valgyti šviežių daržovių ir vaisių – ne tik dėl vitamino C, bet ir dėl antioksidantų kiekio. Vitamino C kiekis 100 gramų sausų arbatžolių gali svyruoti nuo 300 mg iki visai nedidelio kiekio. Tačiau į jūsų užlikytos arbatos puodelį gali patekti vos keli miligramai šio vitamino. Tai priklausys ne tik nuo plikymo temperatūros, bet ir to, kokio šviežumo arbatą geriate, ir kiek gerai ji išsilaikiusi, nes vitaminas C gali suirti bėgant laikui. Daugiau vitamino C paprastai bus japoniškose žaliose arbatose, nes gamybos metu jos apdorojamos mažesnėje temperatūroje nei kiniškos. Tačiau joms ypatingai svarbu nepažeista pakuotė ir išlaikytas šviežumas. Ulongo, juodoje ar juodo puero arbatoje galite vitamino C ir visai nerasti. Taigi arbata neturėtų būti naudojama kaip pakaitalas daržovėms ir vaisiams.

B grupės vitaminų arbatoje yra, tačiau labai nedaug – pačiame arbatos skystyje randama apie 1-2 mg.

Reikšmingesni kiekiai yra vitaminų E ir K, tačiau jie abu yra tirpūs riebaluose, o ne vandenyje, dėl to į jūsų arbatos puodelį jie praktiškai nepatenka.

Perskaitę visa tai, galite sakyti – tai kas čia per sveikas gėrimas, jeigu jame praktiškai nieko nėra? Iš tikro arbata mėgaujamės ir jos poveikį jaučiame dėl visai kitų medžiagų, daugiausiai dėl joje esančių alkaloidų ir fenolinių junginių. Šio straipsnelio apie vitaminus ir mineralus tikslas – neleisti jums „pasimauti“ ant populiariojoje spaudoje rašomų teiginių, kad arbatoje be galo daug vitaminų, ir kaip tai naudinga sveikatai. Taip, arbata labai naudinga sveikatai. Bet labiausiai – dėl kitų joje esančių medžiagų.