Kas yra ulongas?

Da Hong Pao – vienas garsiausių ulongų

Originalus ar netikras?

Kaip įvertinti kokybę

Kas yra ulongas?

Ulongas yra vidutiniškai fermentuota arbatos rūšis. Paprastai būtų galima pasakyti, kad tai arbata, esanti tarp žaliosios ir juodosios. Tačiau vien pagal tokį apibūdinimą būtų sunku įsivaizduoti arbatos skonį. Tiesą sakant, ulongą apskritai sunku įsivaizduoti jo neragavus. Ulongai labai aromatingi, jų yra daug skirtingų rūšių. Skirtingos provincijos (pvz., Fudzianis, Guandunis ar Taivanis) gamina labai skirtingus ulongus, būdingus tik tai provincijai, ir ten kultivuojamos specifinės arbatos krūmų veislės. Da Hong Pao – tik vienas iš daugelio ulongų, tačiau bene pats žinomiausias.

Ulongas iš pažiūros gali būti ir šviesus, ir tamsesnis, beveik kaip juodoji arbata. Nuotraukoje galite matyti keletą ulongų, išdėstytų tamsėjimo tvarka. Pirmieji atrodo beveik kaip žalioji arbata, tačiau susukti stipriai, beveik į granules. Žalioji arbata dažniausiai taip stipriai nesusukama. Kiti du ulongai tamsesni, stipriau fermentuoti bei stipriau skrudinti.

Da Hong Pao – vienas garsiausių ulongų

Da Hong Pao – viena garsiausių arbatų visoje Kinijoje. Pavadinimas verčiamas kaip “Didysis raudonas apsiaustas” arba “Didysis raudonas chalatas”. Didžiulis arbatos populiarumas pridaro daug bėdos, nes dėl jo masiškai gaminamos imitacijos. Paprastas nenusimanantis vartotojas gali galvoti, kad žino, kas yra Da Hong Pao, bet tikrojo Da Hong Pao nebūti net ragavęs.

Da Hong Pao – tai arbata, gaminama Wu Yi kalnuose, šiaurės Fudzianyje. Teigiama, kad ši arbata gaminama jau apie 300 metų. Tai sunku nusakyti tiksliai, nes gamybos technologijos keičiasi, ir nereiktų įsivaizduoti, kad tai, ką šiandien pažįstame kaip Da Hong Pao, turėjo tokį pat skonį prieš 300 metų. Teigiama, kad yra likę keletas originaliosios veislės krūmų, tačiau iš pačių kinų išgirdome skirtingų versijų (kai kurie dvejoja, kad galbūt krūmai seniai persodinti ir kad senieji originalieji krūmai neišliko). 

Da Hong Pao arbatos charakteris panašus į kitų Wu Yi arbatų charakterį – tai tamsūs, stipresni ulongai, dažniausiai stipresnio skrudinimo, intensyvaus aromato. Tai arbatos, augančios akmeningame kraštovaizdyje, ir dėl uolingo dirvožemio turinčios mineralinį poskonį. Tokias arbatas mėgsta žmonės, kuriems patinka stipresnės, ryškesnės arbatos. Kiti žinomi Wu Yi ulongų pavadinimai – Šui Sian, Žou Gui, Tie Luo Han, Bai Dziguan, Cilan.

Originalus ar netikras?

Da Hong Pao – tai, visų pirma, arbatkrūmio veislė. Manoma, kad tai buvo laukinė veislė, kuri prisitaikė Wu Yi kalnų uolingoje dirvoje ir įgavo unikalių savybių. Iš motininių krūmų padauginti kiti krūmeliai dabar ir laikomi originaliu Da Hong Pao. O arbata, pagaminta panašia gamybos technologija, tačiau surinkta nuo kitokios krūmo veislės, laikoma neoriginalia.

Pasiskaičius apie Da Hong Pao internete, galva gali susisukti nuo legendų ir stebuklų. Tačiau pabandykime tam nepasiduoti, juk žinome, kaip kinai moka parduoti. Ir dabar, dėl šios arbatos populiarumo ir išaugusios kainos, jūs sėkmingai galite už tą pačią kainą nusipirkti kitą Wu Yi arbatą ir gauti geresnę kokybę. Nes labai paprasta yra stipriau praskrudinti tamsų ulongą ir pavadinti jį Da Hong Pao – neišmanantis vartotojas iškart puls pirkti.  Nesigilindamas, kas gamino šią arbatą, ir juo labiau net nebandęs jos paragauti. Kol kas kinai tokių pavadinimų nereglamentuoja ir pardavėjas neneša atsakomybės už pavadinimą. Supraskite, kad šis masiškai išreklamuotas pavadinimas jau nieko nebereiškia. Be abejo, geras originalus Da Hong Pao yra vertas dėmesio, tačiau jei nesate pasiruošę mokėti labai daug pinigų ir nežinote patikimo pardavėjo, geriau ieškokite mažiau išreklamuotų pavadinimų, ir rasite geresnę kokybę. Ir susipažinsite su tikruoju Wu Yi skoniu.

Kaip įvertinti kokybę

Norint išmokti atskirti bet kurios arbatos kokybę, reiktų paragauti daugiau nei kelias tos provincijos arba tos rūšies arbatas, ypatingai pasirenkant skirtingus gamintojus, kad palyginti arbatas. Kalbant apie tamsius ulongus, svarbu kreipti dėmesį ne vien į aromatą, o taip pat pajausti ir skonį. Daugelis pradedančiųjų susižavi vien aromatu, ir neatkreipia dėmesio, kad arbatos skonis iš tikro gan lėkštas ir neturintis gylio. Šiuolaikiniai Wu Yi ulongai gali turėti įvairių trūkumų – jei lapelis nebus kokybiškas, jis neatlaikys stipresnės fermentacijos, ir gamintojas padarys lengvesnį, žalesnį ulongą, argumentuodamas kad tai „šiuolaikiška ir gaivu“, tačiau arbata neturės gylio ir skonyje gali vyrauti vien kartumas, be įvairesnių niuansų. Kitas trūkumas – arbata gali būti ne per žalia, o priešingai – perkepinta. Daugelis gamintojų, norėdami nuslėpti kai kuriuos arbatos trūkumus ar keistus kvapus, stipriau praskrudina arbatą, ir naujokui tas skrudintas aromatas gali patikti, tačiau tada arbatžolės lieka per sausos, perkeptos, o skonis – kartokas.

Jei norite pasiskaityti daugiau apie Da Hong Pao ir sužinoti legendas apie šią arbatą, skaitykite antrąjį straipsnį apie Didijį Raudoną Apsiaustą čia.